Sterilisering av menn

Sterilisering av menn ( vasectomi ) er et svært vanlig inngrep. Inngrepet fører til varig sterilitet. 

Inngrepet foregår i lokalbedøvelse og er gjennomført på 20-30 minutter. Det er praktisk talt smertefritt bortsett fra at man vil kjenne nålestikk når kirurgen setter lokalbedøvelse, og man kan kjenne sug i magen når sædlederen hentes fram.

Dette inngrepet gjøres i svært liten grad innenfor det offentlige helsevesenet. Inngrepet må derfor i sin helhet dekkes av pasienten selv.

Vår kirurg er svært erfaren og har utført inngrepet på over 100 pasienter de siste 2-3 årene. Det er ingen i Tromsø som har den samme erfaringen.

Du trenger ikke henvisning fra din fastlege for time for sterilisering.


Mer om inngrepet

Vi anbefaler at de som skal steriliseres leser nøye gjennom denne innformasjonen.

Før inngrepet må man fylle utd skjemaet "begjæring om sterilisering". Man må være over 25 år for å kunne bli sterilisert i Norge.

Vi ønsker at man fjerner hår i lyskene og nedentil 2-3 dager før operasjonen. Dette bedrer hygienen og reduserer risiko for infeksjon i ettertid. Man ligger på et bord under inngrepet, og man er våken og kan snakke med kirurgen hele tiden. Inngrepet starter med steril vask, deretter får man et lite stikk på hver side nederst i lyskene. Deretter finner kirurgen fram sædlederne, før man får et nytt lite nålestikk. Så åpner man i huden, sædlederen hentes fram, klippes over og sys igjen. Samme prosedyren gjøres på begge sider.

I ettertid blir en liten bit av sædlederne sendt inn til analyse hos patologen ved Universitetsykehuset Nord-Norge. Etter omtrent 3 måneder vil man få innkalling til IVF-klinikken ved UNN for å avlegge sædprøve. Når denne sædprøven bekrefter at sædvæsken er uten levende sædceller, kan man betrakte seg som steril. I mellomtiden må man bruke alternativ prevensjon for å unngå graviditet.

Andre sykehus som foretar sædprøve etter dette inngrepet er Hammerfest, Kirkenes, Harstad og Bodø.

Dersom ønskelig så anbefaler vi at man bruker Ibux som smertestillende etter inngrepet. Vanligvis er ikke dette nødvendig, men kan være greit å ha tilgjengelig.