Sterilisering av menn

Ved UroNord gjør vi sterilisering av menn flere ganger i uken.

Sterilisering av menn ( vasectomi ) er et svært vanlig inngrep. Inngrepet fører til varig sterilitet, og er dermed et godt alternativ om du er ferdig med å få barn, eller ikke ønsker å få barn.

Inngrepet foregår i lokalbedøvelse og er gjennomført på 20-30 minutter. Det er praktisk talt smertefritt bortsett fra at man vil kjenne nålestikk når kirurgen setter lokalbedøvelse, og man kan kjenne sug i magen når sædlederen hentes fram.

Dette inngrepet gjøres i svært liten grad innenfor det offentlige helsevesenet. Inngrepet må derfor i sin helhet dekkes av pasienten selv. 

Vår kirurg er svært erfaren. Han gjør inngrepet regelmessig, og har utført flere hundre steriliseringer de siste årene på pasienter fra Troms og Finnmark. 

Du trenger ikke henvisning fra din fastlege for time, men kan ta kontakt med oss direkte.


Mer om inngrepet

Vi anbefaler at de som skal steriliseres leser nøye gjennom denne informasjonen.

Før inngrepet må man fylle ut skjemaet "Begjæring om sterilisering", utgitt av Helsedirektoratet. 

Man må være 25 år eller eldre for å kunne bli sterilisert i Norge.

Vi ønsker at man fjerner hår i lyskene og nedentil 2-3 dager før operasjonen. Dette bedrer hygienen og reduserer risiko for infeksjon i ettertid. Man ligger på et operasjonsbord under inngrepet, man er våken og kan snakke med kirurgen hele tiden. Inngrepet starter med steril vask, deretter får man et lite stikk på hver side nederst i lyskene. Så finner kirurgen fram sædlederen over testikkelen, før man får et nytt lite nålestikk. Så åpner man i huden, sædlederen hentes fram og deles. Samme prosedyren gjøres på begge sider.

Det er ingen sting å fjerne etter inngrepet. Sårene blir dekket med en liten bandasje, som kan fjernes når man dusjer to dager etter operasjonen. Vevet i pungen er løst, og dersom det tilkommer blødning kan det bli en stor hevelse. Vi anbefaler derfor at man tar det med ro det første døgnet etter inngrepet. Etter 2 døgn kan man gjenoppta vanlig aktivitet. 

Dersom man blir borte fra jobb må man bruke egenmelding for fraværet.

I ettertid blir en liten bit av sædlederne sendt inn til analyse hos patologen ved Universitetsykehuset Nord-Norge. Etter omtrent 3 måneder vil man få innkalling til IVF-klinikken ved UNN for å avlegge sædprøve. Når denne sædprøven bekrefter at sædvæsken er uten levende sædceller, kan man betrakte seg som steril. 

I mellomtiden må man bruke alternativ prevensjon for å unngå graviditet.

Andre sykehus i nord som foretar sædprøve etter dette inngrepet er Hammerfest, Kirkenes, Harstad og Bodø.

Dersom ønskelig så anbefaler vi at man bruker ibuprofen (Ibux) som smertestillende etter inngrepet. Vanligvis er ikke dette nødvendig, men kan være greit å ha tilgjengelig. Doseringen for ibuprofen (Ibux) vil være 200-400 mg hver 6. time i et døgn etter inngrepet.I linken under kan man laste ned Helsedirektoratets generelle informasjonsbrosjyre 

om sterilisering av både kvinner og menn .