Prostata utredning
Når du kommer til oss går vi først gjennom din sykehistorie og dine kunnskaper om prostata og prostatakreft. Dersom du ikke har målt din PSA-verdi, diskuterer vi om dette skal gjøres.
Det er viktig å være klar over at vannlatingsplager vanligvis ikke er et tegn på prostatakreft.
Vannlatingsplager som er plagsomme i hverdagen, kan ofte behandles hos fastlegen eller hos en urolog.
Ut fra de innledende undersøkelsene vil urologen vurdere om det er nødvendig med MR av prostata og eventuelt vevsprøver, for å utelukke prostatakreft.
Vi følger opp pasientene videre uansett utfall av utredning.
Les mer om generell utredning, oppfølging og behandling av prostatakreft her (egen link).
Når bør man oppsøke urolog ?
Vi anbefaler at man oppsøker sin fastlege først. Fastlegen vil gjøre en totalvurdering før eventuell henvisning til urolog.
Når det gjelder prostatakreft så er retningslinjene til den Europeiske Urologiske Forening (EAU) at menn kan vurdere å måle sin PSA (prostata blodprøve) ved 45-50 års alder. Denne blodprøven danner grunnlaget for hvordan man bør følges videre med tanke på prostatakreft.
Måling av PSA hos pasienter uten symptomer eller plager er imidlertid kontroversielt, og vi anbefaler at man diskuterer grundig med fastlegen eller med en urolog før man måler PSA.
Pasienter med prostatakreft trenger ikke ha symptomer eller plager fra urinveiene. Har man hatt noen i nærmeste familie med prostatakreft ( far, bror eller onkel ) er det grunn til å være ekstra oppmerksom.
Har man sett blod i urinen bør man oppsøke egen lege snarest for henvisning til urolog.